Anjing Peliharaan Ini Bukan Saja Comel, Tapi Ia Boleh Selamatkan Mangsa Lemas!

Haiwan yang setia!

Anjing adalah haiwan peliharaan yang paling setia pada manusia. Beberapa kejadian melibatkan anjing peliharaan yang terkorban di luar negara mendapati anjing-anjing tersebut bergelut dengan ular liar yang menyinap masuk ke laman rumah, dan akhirnya ia terkorban demi melindungi tuan rumahnya.

Anjing jika dilatih secara konsisten dan profesional boleh membantu urusan mempermudahkan harian manusia. Seperti anjing yang dilatih oleh pihak penguatkuasa bertindak sebagai “assault dog” bagi membantu membanteras jenayah, mengesan penjenayah dan sebagainya.

Satu klip video yang tersiar di media sosial pula memperlihatkan kebolehan seekor anjing pelihara yang menjadi penyelamat kepada mangsa lemas di laut.

Pada awal kejadian, anjing tersebut mula menyedari terdapat mangsa lemas apabila terlihat mangsa yang terkapai-kapai di laut serta jeritan orang sekeliling.

Kemudian ia segera turun ke laut dan berenang menuju ke arah mangsa lemas.

Anjing berenang menuju ke arah mangsa

Setelah anjing itu menghampiri si mangsa, apa yang dilakukan ialah mangsa perlu berpaut atau berpegang pada kaki bahagian belakang anjing berkenaan.

Dengan saiz badan yang kecil, si anjing itu terpaksa berenang sekuatnya untuk “mengheret” mangsa lemas menuju ke arah tepingan laut.

Mangsa yang berpaut pada kaki anjing dibawa ke kawasan tepingan

Akhirnya mereka sampai di tepingan dan mangsa lemas itu tadi berjaya diselamatkan.

Ternyata, anjing adalah haiwan peliharaan yang setia dan ia juga boleh berjasa pada manusia.

Leave your vote

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

This post was created with our nice and easy submission form. Create your post!